Wat zijn elastische kousen ?

Elastische kousen geven steun en druk op het been. De druk van de kous is het hoogst bij de enkel en loopt geleidelijk af naar boven. Door de druk, die van buitenaf op het been wordt uitgeoefend, wordt de bloedsomloop in het been gestimuleerd. De elastische kous duwt als het ware het bloed omhoog naar het hart. De bloedafvoer van het onderbeen wordt weer hersteld en het weefsel in uw benen wordt weer voorzien van voeding en zuurstof. Vocht dat zich heeft opgehoopt kan bij voldoende druk weer afgevoerd worden, zodat de zwellingen zullen afnemen.

Er zijn verschillende typen elastische kousen. Afhankelijk van de ernst van uw problemen. Er zijn kniekousen, dijbeenkousen of panty’s met of zonder naad.

De elastische kousen zijn onder te verdelen in drukklassen. Bijvoorbeeld klasse 1 staat voor een lage druk en klasse 4 voor een hoge druk.

Van alle mensen die elastische kousen dragen, draagt 80% een kous uit klasse 2. Deze geven de meeste benen voldoende druk en zijn goed aan en uit te trekken. Dit laatste is zeer belangrijk want elastische kousen hebben alleen nut als u ze elke dag draagt.


Het aanmeten

De kousen worden aangemeten op oedeemvrije benen. Indien de benen nog veel vocht bevatten moet eerst worden gezwachteld. Pas als het been ongeveer de normale dikte heeft, worden de kousen aangemeten.


Intake, Levertijd, vergoeding

Intakegesprek: Binnen 5 werkdagen nadat de patient contact heeft gehad met een aanvraag van de arts is er een afspraak gepland.


Levertijd: Bij confectie kousen is de levertijd max. 5 werkdagen en bij maatwerk is de levertijd maximaal 10 werkdagen Vergoeding: Elastische kousen worden door de zorgverzekeraars vergoed. (Denk wel aan eigen risico ) De frequentie en de vergoeding is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Cliënt heeft conform richtlijnen ZV recht op een adequaat hulpmiddel.